Wat is een GIF?

Regelmatig krijgen we de vraag wat een GIF nou eigenlijk is. Wat kun je er mee bereiken en wat is de meerwaarde van een eigen GIF laten maken. We gaan proberen je het fenomeen wat verder uit te leggen, gaan in op de historie en meer.

GIF, gif, Gif of .gif?

Heel technisch gezien is GIF een afkorting van een bestandsformaat. De juiste schrijfwijze is dus GIF of .gif. Afhankelijk of het over een bestand (.gif) gaat of de algemene benaming van (GIF). GIF staat voor Graphics Interchange Format. De GIF-indeling bestaat al sinds 1987 en is door de jaren heen steeds populairder geworden. Er was meer content om een leuke GIF van te maken, steeds meer mensen kregen een computer met internetaansluiting en de bestanden waren vrij klein. Hierdoor kon iedereen gemakkelijk een bewegende afbeelding downloaden.

Oneindige content

De bestandsindeling .gif betekent dus dat er meerdere afbeeldingen achter elkaar geplaatst zijn die als een soort video getoond worden. Daarnaast is een .gif-bestand altijd een eindeloze loop. Hierdoor blijft het bestand altijd in beweging. Een leuk voorbeeld is de dansende banaan van Hyves. Deze blijft altijd dansen. Ook wanneer je niet kijkt. In de database blijft ‘ie gewoon zijn eigen ding doen.

Animaties, video of foto

Een GIF kan gemaakt worden op verschillende manieren. Bij Socialgifjes kunnen we je er alles over vertellen. Het is belangrijk om te weten dat een .gif-bestand kan bestaan uit animatie, video en foto. Welk type het beste is in jouw situatie en waar jij een GIF voor wil laten maken is uiteraard aan jou. Geanimeerde logo’s zijn natuurlijk ontzettend tof om op je website te hebben. Een GIF van een video of meerdere foto’s kan het fantastisch doen op social media.

Kleurreductie

Een video of foto bestaat uit tal van kleuren. Bij een GIF is dat niet het geval. Een GIF bestaat maximaal uit 256 kleuren. Omdat dit veel minder kleuren zijn dan dat we met het blote oog kunnen zien, zullen we verschillen kunnen waarnemen. Gelukkig is er de mogelijkheid om kleuren aan te passen binnen GIF. Dit is een tijdrovend proces, maar wel erg belangrijk om mooie content te kunnen leveren.

Je eigen GIF laten maken?

Natuurlijk kunnen we ons voorstellen dat je heel graag je eigen GIF wil laten maken. En goed nieuws. Dat kan! Bij Socialgifjes zijn we gespecialiseerd in het maken van GIFjes en hebben we inmiddels al tal van succesvolle campagnes mogen doen. Wil je meer weten over de mogelijkheden die wij je kunnen bieden of ben je op zoek naar wat advies? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Vraag nu je eigen GIFjes aan!